Jaren 30 ramen

Aan de buitenkant van een Jaren ’30 woning bevinden zich over het algemeen veel originele aspecten. Deze aspecten getuigen vaak van een groot oog voor detail en veel vakmanschap. In het geval van de ramen kunnen we zeggen dat een jaren ’30 raam zich onderscheidt door een aantal zaken zoals de lijnen, de vlakverdeling en het raambeslag. Daarnaast wordt er bij Jaren ’30 woningen veel glas in lood gebruikt.

Lijnvoering

De profielen en lijnen die vaak gebruikt worden in jaren ’30 elementen zoals raamkozijnen, maar ook in deurkozijnen, deurlijsten en plinten zijn vaak hoogst gedetaileerd. Het zogenoemde montuur kenmerkt zich door allerlei inkepingen en afrondingen.

vlakverdeling

Jaren ’30 ramen worden vaak verdeeld in kleine vlakken. De vlakken zelf worden vaak ingevuld door kleinere uizet ramen en gedecoreerde glas in lood stukken. Ook decoratieve elementen zoals ronde ramen en halfronde ramen worden niet geschuwd.

Raambeslag

Het beslag kenmerkt zich door allerlei afgeronde delen, hoeken en versieringen. Als materialen worden vaak materialen als bakkeliet, ebbenhout en gietijzer gebruikt. Regelmatig werd er gekozen voor een donkere kleur.