Amsterddamse school

Amsterdamse school

Amsterdamse school

De Amsterdamse school is een bouwstijl die zich kenmerkt door gebruik van expressieve en fantastische vormen en manifesteerde tussen 1910 en 1940. Bij de Amsterdamse School wordt er voor de architectuur veel gebruik gemaakt van rode bakstenen. In grote lijnen is het vaak symmetrisch maar juist in de detaillering opvallend asymmetrisch. Ongewoon gebruik van materialen, gebogen lijnen, spitse hoeken en decoratieve elementen zijn ook een aantal kenmerken van de Amsterdamse school.
Echter staat de Amsterdamse school niet bekend om het interieur. Dit kom doordat het meubilair niet functioneel genoeg zou zijn, maar te artistiek. Niet rationeel maar willekeurig en eenmalig. De meubels uit de tijd van de Amsterdamse school waren onpraktisch, duur en niet geschikt voor serieproductie. Het meubilair was groot, exclusief en excentriek.
Net als de architectuur kenmerkt het interieur zich ook door het gebruik van expressieve en abstracte vormen. Terugkomende vormen waren parabolen en het trapezium. Tijdens de Amsterdamse school werd er veel gebruik gemaakt van prachtige houtsoorten, zoals solide eiken tot glanzende mahonie. Ook werd er veel gebruik gemaakt van glas in lood, waar er veel gebruik gemaakt werd  van kleur en abstracte vormen.

Wilt u meer weten over de verschillende stijlen wat vooraf ging aan de Kamer en Suite, kijk dan op de volgende pagina’s: