Tassel_House_stairway

Belle époque

Belle époque

De belle epoque is een periode in de Franse en Europese geschiedenis van het einde van de 19e eeuw tot de aanvang van de Eerste Wereldoorlog. In deze tijd kwam Art Nouveau, ook bekend als jugendstil, in opmars.

Kenmerken Art Nouveau

Kenmerkend aan deze stijl zijn de organische en asymmetrische architectuur waar veel gebruik werd gemaakt van metalen. Dit zag je ook terug in zowel de architectuur en de meubels van die tijd. Ook zag je in die tijd veel ornamentiek terug in gevels, balkons en wandversieringen. Maar deze ornamentele lijnen vond je ook terug in lampen, zilverwerk, ijzeren trapleuningen en het meubilair. Deze decoratieve vormen die je vaak terug zag kwam vaak uit het de gotiek, barok en classicisme.

In het interieur zag je vaak een zachte kleurpallet  bestaande uit kleuren zoals grijstinten, mosterdgeel, bruintinten, olijfgroen en lila. Op de muren zaten vaak drukke patronen en op de vloer lag er parket en houten vloeren. Het plafond bestond prachtige ornamenten en sierlijsten.

Interieur Belle époque

Kenmerkend van deze periode zijn de hoge plafonds tot wel 4 meter, de paneeldeuren met beboste panelen, mooie gefreesde profielen aan de deurstijlen, vestibules met marmeren vloeren en fraaie trappartijen. Ook de kamer en suite voldeed aan deze kenmerken. Door de hoge plafonds werd in de schuifseparatie schuifdeuren geplaatst tot wel 3 meter hoog, voorzien van panelen, geëtst en/of glas-in-lood ramen. De doorgangspanelen werden vaak in perspectief (schuin) geplaatst voor een mooi diepte effect. Om de schuifdeuren werden ongelijkzijdige deurlijsten geplaatst tussen twee wanden of kasten. De kasten werden vaak lager geplaatst dan de schuifdeuren en werden vaak voorzijn van een eenvoudige strakke deurlijst waardoor de aandacht naar de doorgang werd gevestigd. Aan de deuren en panelen was de rijkdom af te lezen door de profilering.

 

Wilt u meer weten over de verschillende stijlen wat vooraf ging aan de Kamer en Suite, kijk dan op de volgende pagina’s: